fbpx

Wat is fysiotherapie?

Het woord fysiotherapie is afgeleid van de Griekse woorden phusis en therapeia, respectievelijk: natuur en genezing. Doelend op het feit dat je als fysiotherapeut geen medicatie adviseert. Wat ons betreft verklaart dit ook hoe genezing in de essentie zou moeten zijn. Pijn is een signaal dat jou probeert te vertellen dat iets niet goed gaat bij jezelf of in je omgeving.

Plan een afspraak

Oorzaak en behandeling

Als fysiotherapeut word je opgeleid om de pijn-uitlokkende structuur te vinden, dit kan bijvoorbeeld een spier zijn, maar ook een gewricht of iets anders. Vervolgens koppelen we de pijn aan een gevonden functieverlies, bijvoorbeeld: verminderde beweeglijkheid, kracht of stabiliteit. Deze 2 componenten maken in grote lijnen het behandelplan.

Wat ons betreft werkt fysiotherapie het beste bij acute klachten, vaak is een pijnklacht goed te behandelen in de eerste 6 weken na het ontstaansmoment. Na 6 weken noemen we een klacht chronisch, dit betekent dat er al gedurende langere tijd bepaalde omstandigheden van invloed zijn op de klacht, waardoor het lichaam niet tot herstel kan komen, dan moeten we goed gaan zoeken.

Zo kan Fysiotherapie je helpen

Wanneer heb ik fysiotherapie nodig?

Als je klacht nog niet langer dan 6 weken aanwezig is, vinden we dat fysiotherapie de beste keuze is. Er is nog niet dusdanig veel aan de hand, om meteen de diepte in te duiken.

Daarnaast is het van belang dat er niet meer dan één klacht aanwezig is, dat er geen onderliggende aandoeningen zijn en dat je geen buik- of hoofdklachten hebt. Als dat wel het geval is, kun je mogelijk beter geholpen worden met osteopathie of leefstijlgeneeskunde.

De belangrijkste verschillen tussen fysiotherapie en osteopathie hebben we uitgeschreven in dit handig overzicht.

Herken je dit?

Het is de laatste tijd wat drukker op je werk, er spelen rond deze periode van het jaar nou eenmaal altijd wat meer zaken, waardoor de belasting wat hoger is. Deze dingen vind je niet per sé leuk, maar het hoort er gewoon bij. Je bent daardoor dagelijks net wat later thuis en merkt dat je je niet helemaal je rust kan pakken. Aan het einde van de dag merk je dat je wat last hebt van je nek, sinds een week of 2, wat net niet helemaal oplost. Naarmate je langer in deze periode zit begin je ook steeds wat vaker hoofdpijn te krijgen, wat je ook belemmert in je werkzaamheden. Nu vind je het mooi geweest, op naar de fysio.

Hoe werkt fysiotherapie?

We starten met de intake, de intake is voor ons het belangrijkste instrument. Met de intake kunnen we verklaren waar de klachten zijn ontstaan en wat de pijn-uitlokkende structuur is.

Vervolgens doen we het onderzoek, met het onderzoek kunnen we functieverliezen vinden. We starten de behandeling met het losmaken van vaste structuren en het opheffen van functieverliezen. Normaal gesproken zullen we je ongeveer 1 keer per week zien voor je klacht.

Wij vinden dat we na 3 behandelingen een merkbaar verschil bereikt moeten hebben, indien dit niet lukt moeten we dit bespreekbaar maken en samen naar oplossingen zoeken.

Afspraak maken

Vergoeding fysiotherapie door verzekering

De regels rondom de vergoeding van fysiotherapie vanuit de basisverzekering kunnen ingewikkeld zijn. Afhankelijk van je leeftijd en de aard van je aandoening kunnen de vergoedingen verschillen.

Fysiotherapie vergoedingen vanuit verzekering

Méér dan fysiotherapie

Waarom FysioFocus?

Onder FysioFocus vallen meerdere specialismes: fysiotherapie, osteopathie en leefstijlgeneeskunde, gezamenlijk treden we naar buiten onder één naam, met één gezamenlijke methode, dat de rode draad is in onze verschillende invalshoeken.

Onze praktijken focussen zich op “phusis”: dat natuurlijk betekent. Geen poespas, geen ellenlange trajecten, de focus terug naar de basis.

St. Oedenrode (Eersch.)

Eerschotsestraat 2, 5491 AC Sint-Oedenrode

Bekijk locatie

Afspraak maken?
Dat kan makkelijk en snel.

Afspraak maken