fbpx

Leefstijlgeneeskunde

Bij FysioFocus ben je aan het juiste adres om samen met ons te werken aan een gezondere levensstijl. Benieuwd naar wat het Leefstijlgeneeskunde Sint-Oedenrode traject voor jou kan betekenen? Maak dan hier direct een afspraak. We willen je graag ook direct van wat tips voorzien in wat je nu al zelf kan doen.

Wat kan ik er zelf aan doen?

Wij krijgen regelmatig de vraag: kan ik zelf iets doen? Voordat we die vraag beantwoorden is het interessant om te belichten waarom iemand pijn ervaart. Wat is de oorzaak?

Stel je gaat een avondje naar de bar en je drinkt daar een drankje. De alcohol komt je lichaam binnen en moet daar afgebroken worden. Dit wordt gedaan met hulp van je organen. Als een orgaan daar wat harder voor moet werken dan normaal, zal het orgaan plaatselijk wat kunnen uitzetten. Om uit te zetten moet daar wel ruimte voor zijn, dit regelt het lichaam zelf. Het lichaam zal in dit geval een andere positie aannemen ten behoeven van het orgaan. Dit houdt in dat standen van spieren en gewrichten kunnen veranderen.
Als dit kan is er geen probleem, maar als er ergens een blokkade of beperkte mobiliteit zit, waardoor het lichaam dit niet kan, dan ervaren we het probleem pijn.

FysioFocus preventie

Concreet willen we zeggen dat je er niet altijd iets aan kan doen. Soms is het nou eenmaal zo. Wat je er wel aan kan doen is zorgen dat je gezond leeft. Een gezond en sterk lichaam met een goed functionerend immuunsysteem is beter in staat om te kunnen compenseren en te herstellen.

  • Afslanken of een gezond gewicht onderhouden
  • Bewegen
  • Een gezond gewicht onderhouden
  • Gezonde voeding die bij je past
  • Stressmanagement
  • Slaap voldoende en diep
  • Balans belasting – belastbaarheid

Meer over Leefstijlgeneeskunde Sint-Oedenrode

Weet jij waarom er meer mensen met overgewicht in het ziekenhuis terecht komen na infectie met corona?

Naast de bekende risicofactoren bij overgewicht als: Diabetes Millitis II en hart- en vaatziekten zijn er ook andere risicofactoren aan overgewicht. Als we naar de fysiologie van een vetcel kijken werkt het als volgt: een vetcel die te groot is, raakt ontstoken. Het lichaam ziet dit als een chronische ontsteking waar het tegen gaat vechten. Dit houdt in dat het immuunsysteem bezig gaat met het opruimen van de ontstekingen. Dit lukt vanzelfsprekend niet, want het komt door overgewicht. Doordat het lichaam werkt met deze chronische ontstekingen zorgt dit voor een kwetsbaarder afweersysteem. Het alarm gaat namelijk al ergens af, dit maakt het systeem kwetsbaarder voor andere indringers (lees: bacteriën en virussen). Dit maakt overgewicht een belangrijke risicofactoren bij een ernstiger ziekteverloop bij bijvoorbeeld het coronavirus.

Voldoe jij aan de Nederlandse Norm Goed Bewegen (NNGB)?

Volwassenen: beweeg minimaal 2,5 uur per week matig intensief, zit niet te vaak stil, doe minstens 2 keer per week activiteiten die je spieren en botten versterken.
Kinderen: beweeg elke dag minimaal 1 uur, doe minstens 3 keer per week activiteiten die je spieren en botten versterken.
In 2020 voldeed slechts de helft van de Nederlanders van 18 jaar en ouder aan de Beweegrichtlijnen.
De beweegrichtlijnen zijn bewezen het risico te verlagen op chronische ziekten als diabetes, hart- en vaatziekten, depressiviteit en botbreuken bij ouderen.

Waarom ervaar ik soms buikpijn of een opgeblazen gevoel?

Niet ieder lichaam reageert goed op dezelfde voeding. Het ene persoon kan beter tegen lactose (melksuiker) dan het andere. Anderen reageren weer niet goed op gluten. Wat maakt dat uit, hoor ik je denken?
Nou, als je voeding tot je neemt waar je niet goed op reageert ontstaan er laaggradige ontstekingen in het lichaam, wat ervoor zorgt dat het immuunsysteem continu bezig is met dit proces. Laat het immuunsysteem nou net dat systeem zijn dat belangrijk is bij herstel. Als het immuunsysteem al wordt ingezet bij andere zaken, zal je dus moeilijker herstellen.
We kunnen er samen achter komen of jij goede voeding tot je neemt!

Slaap jij voldoende en diep genoeg?

Als volwassenen hoor je ongeveer 7-9uur per nacht aan slaap te halen, naarmate we ouder worden neemt dit af. Weetje: dit komt doordat we minder makkelijk melatonine aanmaken als we ouder worden, melatonine is het hormoon dat het dag-nacht-ritme reguleert.
Naast het aantal uren slaap, is ook de kwaliteit van belang. Er zijn verschillende fases van slaap die we allemaal zouden moeten halen, dit is niet alleen belangrijk om uitgerust wakker te worden, maar ook om het brein op te schonen. Tijdens de REM-slaap fase wordt dit met name gedaan, naast zaken als: lange termijn geheugen en emotioneel herstel.
Risico van te weinig slapen:
Hart- en vaatziekten, hartfalen, hoge bloeddruk, hersenbloedingen, diabetes, lager libido, depressiviteit, je lichaam maakt meer ghreline aan (het hormoon dat honger opwekt). Te lang wakker blijven roept daarnaast ook cytokines op, cytokines zijn onstekingsmediatoren.
Er zijn simpele adviezen die kunnen helpen met beter inslapen of langer doorslapen als: stoppen met cafeïne in de middag en blauw licht te filteren 12 uur nadat je opgestaan bent. Wij kunnen je helpen met beter slapen.

Waarom is stress nadeling voor mijn lichaam en herstel?

Afspraak maken voor Leefstijlgeneeskunde Sint-Oedenrode?

Samen aan de slag om een gezondere leefstijl te realiseren? Plan dan direct een afspraak en kom deze week nog langs!

Afspraak maken