fbpx

Wat is osteopathie?

Osteopathie bij FysioFocus. Osteopathie is een geneesvorm die het lichaam benadert als een geheel, De osteopaat, die de engineer is, probeert dat systeem te beïnvloeden door technieken met de handen. Een osteopaat beschikt over de wetenschap van anatomie en fysiologie. Hij gebruikt deze kennis om op zoek te gaan naar de oorsprong van een onderliggende pijnklacht.

Een osteopaat gaat dus op zoek naar de kern van een probleem, hij zoekt naar een oorzaak-gevolg keten. Hierbij gaat een osteopaat uit van het zelfgenezend vermogen van het lichaam, indien het lichaam dit niet kan, zit er ergens een probleem in deze geavanceerde machine.

Als je het probleem vindt, valt het blokkerende dominosteentje om en kan de rest van de trein weer doorvallen. Op deze manier kan het lichaam het zelfgenezend vermogen weer aanspreken.

Plan een afspraak

Oorzaak en behandeling

Als osteopaat gaan we op zoek naar de lokale pijn-uitlokkende structuur, dit is vergelijkbaar met fysiotherapie. Ook gaan we op zoek naar functiestoornissen, dit is ook vergelijkbaar met fysiotherapie. Maar nu komt het, we gaan naast de pijn en stoornissen ook op zoek naar waarom de pijn en stoornis is ontstaan. Dit betekent concreet dat we het lichaam van top tot teen onderzoeken en dat we proberen te verklaren waarom bepaalde zaken in het lichaam een verband hebben met de lokale pijnklacht.

Deze zaken kunnen bijvoorbeeld zijn: organen, bindweefsel, littekens, trauma’s uit het verleden, eigenlijk alles wat je je kan bedenken.
Met osteopathie gebruiken we geen richtlijnen of protocollen, elke persoon heeft een eigen verhaal en een unieke aanpak nodig.

Wanneer osteopathie?

Indien je kampt met hoofd- of buikklachten vinden we dat osteopathie de beste keuze is, daarnaast vinden we dat mensen met meerdere klachten ook het meest gebaat zijn met osteopathie.

Preventief en bij pijnklachten, lichamelijke klachten, energieproblemen, psychische problemen. Eigenlijk kunnen we met osteopathie heel erg veel, het is daarom onmogelijk om een lijst te maken met klachten waarmee je naar een osteopaat kan. Toch hebben we het geprobeerd.

Bij alle pijnklachten aan spieren, botten en pezen kunt u terecht voor Osteopathie. Daarnaast ook bij:

 • Hormonale problemen
 • Hyperventilatie
 • Kaakproblemen
 • Kinderwens
 • Kniepijn
 • Maagpijn
 • Nekklachten
 • Oorontsteking
 • Rugpijn
 • Slaapproblemen
 • Stress

Hoe werkt osteopathie?

We starten met een intake waarin we het vragengesprek en het onderzoek doen. Afhankelijk van hoe complex de klacht is, kunnen we op hetzelfde moment nog wat behandelen, anders komt dat de volgende keer.

Als osteopaat zien we je minimaal 45 minuten en willen we je ongeveer om de 2-4 weken zien. We streven ernaar om binnen 3-5 behandelingen het gewenst resultaat te behalen. Osteopathie wordt deels vergoed vanuit de alternatieve zorg.

Méér dan fysiotherapie

Waarom FysioFocus?

Onder FysioFocus vallen meerdere specialismes: fysiotherapie, osteopathie en leefstijlgeneeskunde, gezamenlijk treden we naar buiten onder één naam, met één gezamenlijke methode, dat de rode draad is in onze verschillende invalshoeken.

Onze praktijken focussen zich op “phusis”: dat natuurlijk betekent. Geen poespas, geen ellenlange trajecten, de focus terug naar de basis.

St. Oedenrode (Eersch.)

Eerschotsestraat 2, 5491 AC Sint-Oedenrode

Bekijk locatie

Afspraak maken?
Dat kan makkelijk en snel.

Afspraak maken