Logische vraag, toch? Waarom krijg ik artrose en verandert mijn kraakbeen? Dit heeft met veel zaken te maken, onder andere met de genen en het gewicht, maar ook met zaken als insulineresistentie en omliggende gewrichten. Insulineresistentie heeft met voeding te maken, dit is te complex om hier nu op in te gaan. De omliggende gewrichten zijn makkelijker te bespreken. Stel je eens voor dat er veel spanning staat in een spier in het bekken, die zorgt voor een verminderde draaiing van de heup. Het lichaam kiest dan een ander draaipunt en komt uit in de knie. We weten allemaal dat de knie in principe geen draaier is, dus dit kan voor stress op het kraakbeen zorgen, wat resulteert in artrose. Het is dus van belang om de omliggende gewrichten ook na te kijken.
De revalidatie na een nieuwe heup of nieuwe knie start meteen na de operatie. Onze collega fysiotherapeut in het ziekenhuis helpt met het lopen en traplopen met krukken. Je mag meteen volledig belasten, vaak klinkt dit gek, maar hier hoef je niet bang voor te zijn. Dit helpt en versnelt het herstel. In de meeste gevallen mag je na één nachtje in het ziekenhuis alweer naar huis.
Na het plaatsen van een knie- of heupprothese is het belangrijk om snel te starten met fysiotherapie. De meeste mensen vinden het fijn om vooraf al contact te hebben, zodat we al wat informatie kunnen geven en al een afspraak kunnen plannen. De eerste 2 weken staan in het teken van herstel, denk dan aan de wond en de ontstekingsreactie. We komen dan bij je aan huis voor de nacontrole en we starten met simpele oefeningetjes. Afhankelijk van het herstel bespreken we wat mogelijk is in de belasting. Rust is in deze fase het belangrijkst, bij een nieuwe heup en nieuwe knie gebeurt er nou eenmaal veel in het lichaam en is het van belang om hier rekening mee te houden.
Na 2 weken fysiotherapie aan huis, mag je naar de praktijk komen. Het belang ligt dan bij de buiging, strekking en de knieschijf, deze moeten voldoende mobiel zijn. Afhankelijk van hoe snel de mobiliteit en de wond herstellen, starten we na ongeveer 4 tot 6 weken met oefentherapie.
We starten met kracht- en stabiliteitstraining. Na een nieuwe heup of nieuwe knie is het belangrijk om krachtige spieren rondom het gewricht te creëren. Tijdens de eerste weken van de revalidatie verlies je vaak wat spierkracht, dus deze gaan we weer optimaliseren. Als de spieren rondom het geplaatste gewricht zo sterk mogelijk zijn, gaat de nieuwe heup of nieuwe knie zo lang mogelijk mee en is er de minste kans op complicaties in de toekomst.
Omdat onze praktijk gevestigd is binnen hetzelfde pand als Basic-Fit, kunnen wij revalidanten onder de beste omstandigheden revalideren. Wij zijn dan ook bevoorrecht om gebruik te maken van alle faciliteiten van deze sportschool, wij zijn er erg trots op dat we de beste revalidatie-omstandigheden uit de omgeving kunnen bieden.
Revalidatie na nieuwe heup of knie
Wij zijn specialist in het revalideren na krijgen van een nieuwe heup of nieuwe knie. Klik hier voor meer informatie.
Revalidatie schouder
De meeste schouderklachten zijn goed behandelbaar door een conservatief beleid. Conservatief beleid houdt in dat we zonder operatie behandelen, dus middels fysiotherapie, rust of medicatie. Klik hier voor meer informatie.
Sportrevalidatie
Wij hebben veel ervaring met sportblessures, dit komt doordat we bij 2 voetbalclubs het aanspreekpunt zijn. We zijn meerdere malen per week actief bij zowel RKSV Rhode, als bij DVG Liempde. Bij deze voetbalclubs houden we het sportspreekuur waar leden van de clubs bij ons terecht kunnen met klachten. Klik hier voor meer informatie.
Neurologische revalidatie
COPD
Krijg je binnenkort een nieuwe heup of knie en wil je hulp bij de revalidatie? Plan dan direct een afspraak en kom deze week nog langs! Wij gaan er voor zorgen dat je weer helemaal hersteld.
Neem contact op