fbpx

Nekpijn


Nekpijn zijn samen met rugklachten de meest voorkomende aandoeningen die wij in de fysiotherapiepraktijk zien. Nekpijn kan zich puur in de nek uiten, maar uit zich ook wel met uitstraling naar een schouder, arm of hand. Hoofdpijn is hierbij ook een veelvoorkomende klacht. Het is zelfs zo dat klachten zoals een tenniselleboog of polsklachten hun oorsprong in de nek vinden. Vaak worden dat soort klachten lokaal behandeld met weinig resultaat op langere termijn.

Er zijn vanzelfsprekend ook acute nekklachten, waarbij de oorzaak in de nek te vinden is. Dit uit zich vaak als een scherpe of zeurende pijn, waarbij de nek minder beweeglijk wordt en er veel spierspanning te vinden is. Beide vormen zijn met fysiotherapie goed te behandelen.

Oorzaken nekpijn

Als fysiotherapeut focussen wij niet alleen naar de functieproblemen. Dat er spanning in de nek zit geloven wij wel, het is de vraag waarom die spanning daar zit en wat je daar uiteindelijk mee moet om er vanaf te komen. De ene nekklacht wordt behandeld middels het vrijmaken van het middenrif, deze staat direct in verbinding met bepaalde spieren in de nek. Andere nekklachten behandelen we bijvoorbeeld middels stressmanagement.

Ook geven wij vaak voedingsadvies, omdat door verkeerde voedingskeuzes organen geprikkeld kunnen worden, wat vervolgens weer invloed heeft op de nek. Heb je deze link wel eens gelegd? Denk er maar eens over na of bijvoorbeeld je buikpijn invloed heeft op je nekpijn. Hoeveel mensen zijn er niet bekend met chronische nekpijn die niet veranderd, ondanks verschillende soorten behandelingen.

Wat nog meer?

Veel soorten nekpijn die wij met fysiotherapie zien, worden veroorzaakt door:

  • Stress
  • Ademhaling
  • Houding
  • Onbewuste spanning
  • Voeding
  • Beweging

Andere vormen van nekpijn:

Nekhernia (cervicale radiculopatie)

De diagnose nekhernia wordt in Nederland zo’n 3000 keer per jaar gesteld. Tussen de 35-65 jaar komt de nekhernia het vaakst voor. Bij mensen vanaf 65 jaar zal de kans op een nekhernia afnemen, dit komt doordat de vocht-aantrekkende moleculen in de tussenwervelschijven op latere leeftijd minder vocht aantrekken en de tussenwervelschijf stugger en dunner wordt. Dit is tevens de reden waarom we op latere leeftijd korter worden.

De botten in de rug noemen we de wervelkolom. De wervelkolom is opgebouwd uit wervels die per locatie verschillende bewegingsmogelijkheden hebben. Zo is de lumbale wervelkolom (laag in de rug) verantwoordelijk voor het buigen en strekken van de rug, de thoracale wervelkolom (in het midden van de rug) verantwoordelijk voor het zijwaarts buigen en draaien van de rug en de cervicale wervelkolom (nek) verantwoordelijk voor het draaien van de nek en het hoofd. Tussen de wervels zitten tussenwervelschijven, ook wel de discus genoemd. De discus is verantwoordelijk voor het afremmen van bewegingen tussen de wervels en daarnaast werkt de discus als schopabsorptie. Als gevolg van slijtage of een ongeluk of trauma kan de tussenwervelschijf gaan slijten.

Als een tussenwervelschijf slijt kan vocht in het midden (nucleus) van de tussenwervelschijf uitpuilen en tegen een cervicale zenuwwortel duwen, door de druk op de zenuw kan de zenuw niet of minder goed functioneren. Dit uit zich in klachten als pijn in het functiegebied van de zenuw, tintelingen of prikkelingen in de arm of hand, een scherpe pijn in de arm of hand of krachtsverlies.

Fysiotherapie afspraak maken

Heb je fysieke klachten aan je nek en wil je snel een oplossing? Plan dan direct een afspraak en kom deze week nog langs! Wij gaan er voor zorgen dat de nekpijn tot het verleden behoren.

Afspraak maken