fbpx

Spierklachten


Spierproblemen kunnen verschillende oorzaken hebben, het is afhankelijk wat voor een probleem er met de spier is. Is de spier gescheurd of is er een overbelasting? Vaak zijn er verschillende factoren verantwoordelijk voor het ontstaan van de klachten. Denk bijvoorbeeld aan te veel spanning in de lage rug, wat er voor zorgt dat de zenuw te veel signalen aan het versturen is. Dit resulteert vervolgens in een verhoogde spierspanning in het gehele been. Als iemand een verhoogde spierspanning heeft, is de kans op klachten en scheuren vele malen hoger dan normaal.

Wat nu?

De fysiotherapeut zal allereerst starten met het vraaggesprek om een beeld te scheppen van het ontstaan van de klacht, vervolgens zal de fysiotherapeut het lichamelijk onderzoek starten, waarbij hij het beeld uit zal gaan testen. Met de testen kan hij bepaalde diagnoses aannemen of verwerpen. Vervolgens zal de fysiotherapeut adviezen geven, eventueel tapen en starten met het behandelplan.

Verschillende soorten spierklachten

Zweepslag

Een zweepslag is een scheur of gedeeltelijke scheur in de kuitspier. De kuitspier bestaat uit 2 spieren; de gastrocnemius en de soleus. Bij een zweepslag is de gastrocnemius vaak aangedaan, het gaat dan in de meeste gevallen over de binnenste kop van de gastrocnemius. De scheur bevindt zich vaak ter hoogte van de spier- peesovergang.

Het ontstaansmoment van de zweepslag is vaak tijdens het sporten. In de meeste gevallen beschrijven mensen het ontstaansmoment alsof er een steen of takje tegen de kuitspier aanschiet. Daarnaast kunnen mensen ook het gevoel van een zweepslag op de kuit beschrijven, vandaar de naam zweepslag.

Wanneer dit gevoel optreedt denkt men vaak dat de desbetreffende activiteit de onderliggende oorzaak is, maar dit is zelden tot nooit het geval. Vaak is er al veel basisspanning te vinden in de kuitspier net voor het ontstaan van de klacht. De onderliggende oorzaak ligt hier vaak dieper, denk aan een verhoogde spanning in de lage rug die ervoor zorgt dat ze zenuw verantwoordelijk voor de kuit minder goed kan functioneren. Als gevolg van het minder goed kunnen functioneren reageert het lichaam met een verhoogde spierspanning in de kuit. Sporten is dan vaak de spreekwoordelijke druppel die de emmer doet overlopen.

Een fysiotherapeut zal allereerst helpen met oefeningen die zorgen voor een beter herstel. De fysio kan daarnaast kiezen voor medical taping om de kuitspier te ondersteunen. Nadat de pijn is afgenomen zal een fysiotherapeut kijken naar de onderliggende oorzaak en deze verhelpen, dit betekent dat de kans op wederom een zweepslag in de toekomst afneemt.

Achillespeesklacht (achilles tendinopathie)

De achillespees is de pees die de kuitspieren verbindt met de hak. Het is een van de sterkste pezen van het lichaam. Dit is logisch, want de achillespees moet de klappen tijdens het lopen en hardlopen kunnen opvangen. Tijdens het lopen zorgt de achillespees voor een krachtige afzet vanaf de grond. Als gevolg van een te snelle trainingsopbouw of te hoge sportbelasting kan de achillespees overbelast raken. Dit uit zich dan in pijn en zwelling in de pees. Een lichte overbelasting is vaak goed te behandelen middels fysiotherapie. Wanneer de belasting echter niet afgenomen wordt, kunnen er scheurtjes in de pees ontstaan en kan deze zelfs volledig afscheuren. Men voelt dan in de meeste gevallen ook een knap en men kan niet meer op de tenen staan.

Fysiotherapie kan helpen met oefeningen die het herstel van de pees bevorderen. Daarnaast kan de fysiotherapeut de pees tapen ter ondersteuning. Als de achillespees aangedaan is vanuit bijvoorbeeld de rug, zal de fysiotherapeut de rug behandelen, zodat de klacht in de achillespees afneemt.

Hamstringklacht

De hamstring is een spier aan de achterzijde van het bovenbeen. De spier bestaat uit 3 spieren: de semimembranosus, de semitendinosus en de biceps femoris. De semimembranosus en de biceps femoris zijn het vaakst aangedaan. De functie van de hamstring is het buigen van de knie en het strekken van de heup.

De hamstring is een erg gevoelige spier, dit zie je met name bij voetballers. Als de opbouw van training niet goed uitgevoerd wordt, of wanneer er geen warming-up gedaan wordt reageert de hamstring hier erg snel op. Als de hamstring overbelast wordt kan dit tot microschade in de spierbuik of spier- peesovergang leiden. Dit gebeurt vaak als gevolg van herhaalde rek- en trekkrachten op de spier. Een andere oorzaak van een hamstringblessure is een verminderde coördinatie van de spieren in de romp. Als gevolg van deze verminderde coördinatie zoekt het lichaam via spieren zoals de hamstring naar extra stabiliteit. Als gevolg van deze extra stabiliteit via de hamstring wordt de hamstring gebruikt voor verschillende functies en bewegingen. In dit geval kan de hamstring minder goed reageren op onverwachte bewegingen en kan de hamstring hierdoor gaan overbelasten of scheuren.

De fysiotherapeut begint allereerst met het onderzoek, waarin hij de locatie onderzoekt en onderscheidt maakt tussen spierbuik en pees. Na het vaststellen van de locatie en structuur zal hij onderzoeken wat de onderliggende oorzaak van de hamstringklacht is. Fysiotherapie kan helpen met adviezen, oefeningen en taping. Na het herstellen van de spier, zal de fysiotherapeut helpen met het versterken van de hamstring en het behandelen van de oorzaak. Op deze manier is de kans op een nieuwe hamstringblessure zo klein mogelijk.

Spierscheur

Er zijn vele vormen van spierscheuren, deze ontstaan met name bij explosieve bewegingen tijdens het sporten. Er zijn vele vormen van spierscheuren, zo kan onder andere de spierbuik of de spierpees scheuren. Er zijn 3 gradaties van spierscheuren:

Graad 1: een verrekking. Deze uit zich vaak als kleine spierscheurtjes waarbij een lichte beperking en rekpijn op de voorgrond staan

Graad 2: een partiële spierruptuur (partiële scheur). Vaak is er blauwkleuring te zien in het gebied van de ruptuur, rekken en kracht zetten zijn pijnlijk.

Graad 3: volledige spierruptuur (volledige scheur). Duidelijk voelbare scheur in de spier, met het onvermogen om de spier te bewegen, daarnaast een forse beperking en veel pijn.

De symptomen

Plotseling optredende lokale pijn die makkelijk met één vinger aan te wijzen is, tijdens het ontstaansmoment heeft met het gevoel alsof er iemand met iets scherps in de spier prikt. Het aanspannen en rekken van de spier is pijnlijk. Er is een duidelijke deuk voelbaar in de spier en vaak vertoont de spier blauwkleuring. Langdurige stijfheid en het onvermogen om te bewegen zijn veel voorkomende gevolgen.

Fysiotherapie

Fysiotherapie biedt advies over hoe om te gaan met een spierscheur. In de meeste gevallen duurt een spierscheur tussen de 6 en 8 weken om te herstellen. Hierbij zijn rust, training, koelen en rekken belangrijke factoren. Met name het rekken van de spier is belangrijk. Als een spierscheur herstelt in de verkorte positie dan worden de nieuwe vezels alleen in die positie gelegd. Bij een belasting in de verlengde positie trekt men deze vezels weer meteen kapot.

Fysiotherapie afspraak maken

Heb je fysieke spierklachten en wil je snel een oplossing? Plan dan direct een afspraak en kom deze week nog langs! Wij gaan er voor zorgen dat de klachten tot het verleden behoren.

Afspraak maken