fbpx

Revalidatie schouder

De meeste schouderklachten zijn goed behandelbaar door een conservatief beleid. Conservatief beleid houdt in dat we zonder operatie behandelen, dus middels fysiotherapie, rust of medicatie.

Wij vinden in de meeste gevallen de oorzaak van een klacht, maar dan is het maar de vraag hoe de staat van het weefsel is. Stel dat er een slijmbeurs ingeklemd wordt, waardoor er slijtage ontstaat en het lichaam kalk afzet. Stel dat wij vinden dat dit oorzakelijk bijvoorbeeld komt door een stijve middenrug. In dit voorbeeld gaan we aan de slag met het behandelen en trainen van de middenrug, maar soms als dit proces maar lang genoeg heeft plaats gevonden kan het zijn het onomkeerbaar is. In zo’n geval moeten we verder gaan kijken.

Subacromiale decompressie

In bovenstaand voorbeeld wordt er bijvoorbeeld gekozen voor een subacromiale decompressie. De chirurg opereert de schouder om in de verkalkte slijmbeurs decompressie te realiseren. Tijdens de operatie moet de orthopeed door de banden en het kapsel van de schouder heen, dit resulteert in een verminderde stabiliteit na het opereren.

De oorzaak wordt tijdens de operatie aangepakt, maar na de operatie moeten we ervoor zorgen dat de schouder goed herstelt en moeten we vervolgens weer stabiliteit creëren. Wij als fysiotherapeut gaan hiermee met je aan de slag.

Cuffrepair

Als we even voortborduren op bovenstaand voorbeeld, dan kan er ook een pees ingeklemd worden. Als dit proces maar lang genoeg duurt, degenereert de pees. Dit houdt in dat de kwaliteit van de pees afneemt. Als de kwaliteit van de pees afneemt, betekent dit ook dat die minder sterk wordt. Als de pees minder sterk is geworden en je gaat daarmee een abrupte beweging maken of kracht leveren, kan dit resulteren in een peesscheuring. In dit geval komt de spier los van de pees en verlies je de functie van de spier.

Dit fenomeen komt het vaakst voor in één van de spieren van de rotator cuff. In eerste instantie zal er een scan gemaakt worden om te kijken in welke mate de pees afgescheurd is. Vervolgens zal de orthopeed met je overleggen wat het beste traject is. In het geval van een operatie zal er cuffrepair plaatsvinden. Dit betekent dat de pees met anker weer vast gemaakt wordt aan het bot.

De eerste 6 weken draag je een sling of mitella en komen we bij je aan huis om de schouder mobiel te houden. Vervolgens gaan we de schouder trainen. Naast het trainen van de schouder, moeten we ook gaan kijken de beweeglijkheid van de middenrug, zodat we in de toekomst niet opnieuw een dergelijk probleem creëren.

Schouderprothese

Mocht bovenstaand voorbeeld zich verder ontwikkelen en de schouder degenereert verder (slijt), dan wordt er gekozen voor een nieuwe schouder. Er zijn dan twee types: een anatomische prothese of een reverse prothese. Er wordt gekozen voor de anatomische variant, als de spieren en pezen rondom het gewricht intact zijn, indien dit niet het geval is wordt gekozen voor een reverse variant.

Direct na de operatie mag je de schouder meteen gebruiken, alleen krijg je een exorotatiesling. Dit komt doordat ze een pees los moeten maken om bij de schouder te komen, het duurt ongeveer 6 weken om de pees weer vast te laten groeien.

Met fysiotherapie zorgen we ervoor dat de schouder weer alle bewegingen kan halen en starten we met trainen. Op deze manier zorgen we ervoor dat de schouder sterk is na de revalidatie.

Fysiotherapie afspraak maken

Heb je last van een sportblessure en wil je hulp bij het revalideren? Plan dan direct een afspraak en kom deze week nog langs! Wij gaan er voor zorgen dat je weer helemaal hersteld.

Neem contact op