fbpx

Artrose


Artrose is de slijtage van gewrichten. De meest voorkomende vormen van artrose zijn knie- en heupartrose. Bij artrose neemt het kraakbeen tussen de twee gewrichtshelften af. Kraakbeen is verantwoordelijk voor het opvangen van schokken en voor het soepel laten verlopen van bewegingen. Als de hoeveelheid kraakbeen in een gewricht afneemt wordt bewegen moeizamer, doordat de smering in het gewricht minder wordt. Als gevolg van het afnemen van het kraakbeen ontstaan klachten, dit komt doordat het gewricht op den duur bot op bot kan worden en het gewrichtsslijmvlies kan gaan ontsteken.

fysiotherapie sint oedenrode

Wist je dat

Omdat onze praktijk gevestigd is binnen hetzelfde pand als Basic-Fit, kunnen wij onder de beste omstandigheden revalideren. Wij zijn dan ook bevoorrecht om gebruik te maken van alle faciliteiten van deze grote sportschool. Vanzelfsprekend gelden deze revalidatie- en trainingsomstandigheden ook voor artrose en operaties als een nieuwe knie. Herstel na deze operatie vraagt een goede revalidatie, wij van FysioFocus kunnen dit bieden. Wij zijn er erg trots op dat we de beste revalidatie-omstandigheden uit de omgeving kunnen bieden.

Het gevolg

Als gevolg van artrose nemen de bewegingsmogelijkheden van de gewrichten af. Je ervaart dan verminderde kracht, verminderde stabiliteit en stijfheid. Met name in de ochtend ontstaat stijfheid. Bij artrose ontstaan veranderingen in alle weefsels die iets te maken hebben met het gewricht. Denk aan: spieren, kapsels en banden. Omdat het gewricht minder beweeglijk wordt passen bovenstaande structuren zich aan en begint de vicieuze cirkel. Omdat een gewricht minder beweeglijk is, hoeft een spier minder grote bewegingen toe te laten en verzwakt die.

Oorzaak

De oorzaak van artrose is nog niet helemaal duidelijk. Het lijkt er wel op dat een familiaire factor mee kan spelen. Zwaar werk, overgewicht en een te snelle trainingsopbouw in het verleden zijn risicofactoren op het krijgen van artrose. Vrouwen hebben een hogere kans op artrose dan mannen.

Onderzoek laat zien dat voedingskeuzes ook invloed hebben op het creëren van artrose. Uit onderzoek blijkt 33% van de mensen met Diabetes type II artrose te krijgen. Dit lijkt te komen doordat mensen met Diabetes type II vaak zwaarder zijn, wat overbelasting in de gewrichten veroorzaakt.

Wij vinden het vaak opvallend dat mensen met artrose hun gewrichten verkeerd belasten. Dit uit zich als kracht- en stabiliteitsverlies in de keten van het lichaam, wat vervolgens een andere belasting in het desbetreffende gewricht veroorzaakt. Wij denken dan ook dat als je jezelf vroegtijdig meldt, wij het proces deels kunnen afremmen met het trainen van de keten.

Wat kunnen we voor je doen?

Artrose kan op twee manieren behandeld worden: operatief of conservatief.

Conservatief betekent dat wij als fysiotherapeut beginnen met de knie meer bewegingsvrijheid te geven, het is aannemelijk dat iemand met knie artrose ook minder beweging in de heup heeft. Als de heup minder goed kan draaien, zoekt het lichaam vaak een ander draaipunt en zal dan uitkomen in de knie. De knie is niet bedoeld om te draaien, dus ontstaat er schade. Ook hier kijken we dus naar. Vervolgens gaan we trainen om de structuren rondom de knie te versterken. Meer kracht betekent dat de omliggende spieren de eerste krachten opvangen, zodat het kraakbeen minder wordt gebruikt voor schokabsorptie.

Operatief houdt in dat er een nieuw gewricht geplaatst wordt. In eerste twee weken komen we aan huis voor de eerste fase van het revalidatietraject. We beginnen eerst met de bewegingsvrijheid te optimaliseren, vervolgens gaan we kracht en stabiliteit trainen.

Fysiotherapie afspraak maken

Heb je artrotische klachten en wil je snel een oplossing? Plan dan direct een afspraak en kom deze week nog langs! Wij gaan er voor zorgen dat de pijn vermindert en dat je weer mobieler wordt.

Afspraak maken