fbpx

Hoofdpijn


Onder hoofdpijn verstaan we pijn aan één of meerdere zijden van het hoofd. Er zijn meerdere vormen van hoofdpijn, zo hebben we de zogenoemde primaire en secundaire vormen van hoofdpijn. In ongeveer 78% van de gevallen van hoofdpijn gaat het over spanningshoofdpijn. Hoofdpijn komt voor op alle leeftijden, maar de hoogste piek zit tussen de 15 en 35 jaar. Waarbij vrouwen een grotere kans hebben op hoofdpijn hebben dan mannen.

De meeste mensen weten niet dat fysiotherapie een uitkomst kan bieden voor hoofdpijn. Hoofdpijn heeft vele onderliggende oorzaken die onderzocht dienen te worden. De fysiotherapeut zal allereerst onderscheid maken tussen de verschillende vormen van hoofdpijn alvorens hij kan starten met het behandelplan.

Primaire vormen van hoofdpijn

Migraine

Mensen met hoofdpijn als gevolg van migraine klagen vaak over aanvallen van bonzende hoofdpijn, meestal aan een zijde waarbij misselijkheid of braken voor kunnen komen. De duur van hoofdpijn bij migraine ligt ongeveer tussen de 4-72 uur, de hoofdpijnaanvallen verhinderen dagelijkse activiteiten en worden vaak erger bij lichamelijke activiteiten zoals traplopen.

Spanningshoofdpijn

De pijn bij spanningshoofdpijn is meestal gelokaliseerd aan beide zijden van het hoofd en wordt vaak veroorzaakt vanuit de spieren in de nek. De oorzaak van spierspanning uit de nek is vaak lastig te achterhalen, maar het is aannemelijk dat mensen met spanningshoofdpijn ook klachten aan nek of schouder ondervinden. De duur van spanningshoofdpijn ligt vaak tussen de enkele minuten tot vele dagen. Mensen met spanningshoofdpijn klagen vaak over een knellende of drukkende pijn rondom de schedel.

Clusterhoofdpijn

Clusterhoofdpijn komt over het algemeen het minste vaak voor van alle vormen van hoofdpijn. Bij clusterhoofdpijn klaagt men vaak over een extreem hevige bonzende of stekende pijn aan één zijde van het hoofd. Vaak bevindt de pijn zich rondom het oog of aan de zijkant van de schedel. De aanvallen van clusterhoofdpijn treden vaak op in clusters van enkele weken tot maanden, gevolgd door een volkomen hoofdpijnvrije episode van maanden tot jaren. Clusterhoofdpijn duurt in de meeste gevallen tussen de 15 – 180 minuten en wordt ook wel “suicide headache” genoemd als gevolg van intensiteit van de pijn.

Secundaire vormen van hoofdpijn

Cervicogene hoofdpijn

Cervicogene hoofdpijn uit zich vaak startend vanaf de achterzijde van het hoofd, waarna mensen een “kapgevoel” ervaren, alsof er een kap over het hoofd zit. De klacht zit vaak aan één kant van het hoofd. Cervicogene hoofdpijn is vaak erg makkelijk uitlokbaar. In de meeste gevallen is er een bewegingsbeperking van de nek aanwezig, waarbij het draaien beperkt of pijnlijk is, daarnaast kunnen arm- en schouderpijn een vervelende bijkomende klacht zijn. Cervicogene hoofdpijn duurt vaak uren tot weken.

Fysiotherapie afspraak maken

Heb je hoofdpijnklachten en wil je er vanaf? Plan dan direct een afspraak en kom deze week nog langs! Wij gaan er voor zorgen dat je hoofdpijn verdwijnt!

Afspraak maken