fbpx

Schouderpijn


Schouderpijn uit zich meestal aan de voorkant van de schouder en kan uitstralen naar de arm. Wist je dat schouderpijn een slechte prognose heeft? Dit houdt in dat het relatief lang duurt voordat je van je schouderklachten af komt, mits je er niks aan laat doen. Daarom is het des te belangrijk om je snel te melden.

Oorzaken schouderpijn

De schouder is een complex gewricht, er zijn tal van schakels die meedoen bij bewegingen van de schouder: het AC- en SC-gewricht, de ribben, het schouderblad, de nek en zelfs de rug. Wist je dat een blokkade in de onderrug ervoor kan zorgen dat het schoudergewricht niet zijn volledige bewegingen kan maken? Dit klinkt vergezocht, maar als je je schouder voorwaarts heft draaien alle wervels mee in deze beweging, zelfs tot in de lage rug.

Een klacht als een slijmbeursontsteking ontstaat niet zomaar. De slijmbeurs is normaal gesproken een klein zakje met vocht, die zorgt voor de bescherming van pezen. Als je namelijk beweegt, bewegen pezen ook, ze glijden dan over bot en bindweefsel. Een slijmbeurs raakt ontstoken als er teveel druk op het zakje komt, dan raakt die geïrriteerd en trekt die meer vocht aan. Op deze manier kom je eigenlijk in een vicieuze cirkel terecht.

Vaak middenrug problemen

Wij denken dat veel schouderklachten worden veroorzaakt, doordat we steeds meer zittend werk gaan doen. We zitten dan steeds meer in een voorovergebogen positie en worden stijver in de middenrug.

Terug naar die slijmbeursontsteking: stel je nou eens voor dat je steeds stijver wordt en je vervolgens een slijmbeursontsteking opwekt. Denk je dat je hier dan snel vanaf komt? We vertelden zojuist dat meer drukkracht op een slijmbeurs voor een ontsteking zorgt. Een gebogen houding zorgt juist voor die extra drukkrachten.

De invloed van de middenrug op de schouder kan je makkelijk testen door zelf eens voorover te gaan zitten en vervolgens je schouder naar voren te tillen. Je merkt dan dat dit niet eens lukt. Als je dit dan nog een keer doet terwijl je recht zit, merk je dat het veel makkelijker gaat.

Een fysiotherapeut ziet snel waar je klacht vandaan komt en weet hierbij het juiste behandelplan toe te passen.

Wat heeft allemaal invloed op de schouder?

  • Nek
  • Ribben
  • Schouderblad
  • Sleutelbeen
  • AC- & SC-gewrichten
  • Midden- en onderrug
  • Middenrif
  • etc.

Fysiotherapie afspraak maken

Heb je fysieke klachten aan je schouder en wil je snel een oplossing? Plan dan direct een afspraak en kom deze week nog langs! Wij gaan er voor zorgen dat de schouderpijn afneemt en in de toekomst weg blijft!

Afspraak maken