fbpx

Feit: een goede functie van beide ogen is van essentieel belang voor het leren, lezen en schrijven.

Het is aangetoond dat kinderen met een verminderde oogfunctie problemen kunnen krijgen met lezen, schrijven, rekenen, spreken, taal, motorische vaardigheden en zelfs ADD en ADHD.  Het probleem ligt in de motoriek van de ogen. Bij bovenstaande problemen kunnen de ogen vaak niet goed accommoderen (=scherpstellen) en is er sprake van convergentie- insufficiëntie. Bij convergentie-insufficiëntie kunnen één of beide ogen niet goed naar binnen draaien.

Dus stel je voor dat een kind één of zelfs twee ogen heeft, waarmee niet goed scherp gesteld kan worden, of dat er een disfunctie is waarbij één oog niet goed naar binnen draait, dit heeft gevolgen voor de functie van het oog. Het oog van een kind wordt snel moe en zwaar, waardoor het niet goed meer functioneert. Een kind zal dan automatisch andere dingen willen gaan doen, omdat bijvoorbeeld: lezen, schrijven of motorische vaardigheden zoals een bal vangen moeilijk worden. Je zult dan ook zien dat kinderen met lezen, schrijven of motorische vaardigheden achterstanden opbouwen ten opzichte van de andere kinderen, het kind doet echt wel zijn best, maar wordt gewoonweg belemmerd door zijn zicht. De problemen komen vaak pas echt naar voren wanneer kinderen moeten lezen, schrijven en rekenen. In de periode hiervoor valt het vaak nog niet zo op en denken we vaak dat onze kinderen gewoon snel afgeleid zijn. Dit zal je dan opmerken bij het kleuren of tekenen bijvoorbeeld, of dat een kind bij de zwemles gewoon net iets trager is in ontwikkeling dan de rest. Kortom het zicht van een kind is essentieel voor zijn of haar ontwikkeling, maar ook voor zijn zelfvertrouwen.

Maar wat merk je dan aan je kind?

 

  • Hoofdpijn aan het einde van de dag
  • In het weekend juist vaak geen (hoofdpijn)klachten
  • Brandend gevoel in de ogen
  • Vermoeidheid
  • Wrijven in de ogen
  • Verminderde concentratieboog bij moeilijke opdrachten
  • Dyslexie
  • Dyspraxie (spraak)
  • Leerachterstand
  • Heel snel afgeleid zijn

Ik heb een vermoeden, wat kan ik doen?

Allereerst is het belangrijk om de oorzaak en het probleem te achterhalen. Bij een osteopaat kan dit goed onderzocht worden. Met een breed scala aan testen kunnen we nagaan of het een functioneel probleem is wat verholpen kan worden. Doordat de schedel van een kind nog niet volgroeit is kunnen we met craniale technieken nog veel invloed uitoefenen op de verschillende blokkades die de oogzenuwen kunnen verstoren.

Naast functionele problemen is er ook een maatschappelijk probleem dat lijdt tot veel oogproblemen, schermpjes! Hedendaagse kinderen zitten véél te veel binnen en kijken véél te veel op schermpjes! Het constant dichtbij kijken i.c.m. blauw licht zorgt voor een gigantische stijging van oogproblemen. Buiten spelen is misschien wel een van de beste interventies voor een kind met leerproblemen.