fbpx

Osteopathie bij langdurige klachten

Veel mensen ervaren bijvoorbeeld lage rugpijn of buikpijn waar ze zelf geen oplossing voor hebben. Een bezoek aan een fysiotherapeut of huisarts is dan vaak de eerste stap. Maar wat als deze behandelingen niet werken? Waarom wil of kan het lichaam niet zelf genezen?

Laten we eens kijken naar twee veelvoorkomende situaties:

Fysiotherapeut voor lage rugpijn

Een tijd geleden is het in je onderrug geschoten tijdens het bukken. Je bent toen naar de fysio gegaan. Die heeft de onderrug wat gekraakt en gemasseerd en na een keer of 3 ging het eigenlijk wel weer. Maar sindsdien speelt die onderrug zo nu en dan wel op, na een aantal episoden van rugpijn heb je met de fysio afgesproken om eens in de 6 weken langs te gaan, dit werkt maar het is nooit echt opgelost geweest.

Is het probleem dan opgelost of is het symptoom opgelost?

Medicatie voor maagzuur

De huisarts schrijft Omeprazol, als maagzuurremmer voor en het maagzuur verdwijnt als sneeuw voor de zon. Kanttekening: je moet die maagzuurremmers wel blijven slikken, anders komt het ongemak weer terug.

Is het probleem dan opgelost of is het symptoom opgelost?

Het is vaak verleidelijk om medicatie of langdurige behandelingen te blijven gebruiken. We accepteren soms dat ouder worden gepaard gaat met ongemakken. Maar is dit echt de enige optie?

Klinkt het te zwart/wit door te zeggen dat wij dit onzin vinden?

Bij osteopathie geloven we dat er altijd een oplossing is

Het probleem kan misschien nog niet bekend zijn, maar we willen graag meedenken en helpen bij het vinden van een passende behandeling.

Of het probleem of het symptoom is opgelost is natuurlijk een suggestieve vraag. Wij vinden dat het symptoom dan is opgelost, niet het probleem.

Osteopathie bij maagzuur

Laten we bijvoorbeeld kijken naar maagzuurproblemen. Er zijn verschillende oorzaken, zoals een breukje in het middenrif, te veel druk op de buik, een luie maag of verkeerde voeding. (https://www.mlds.nl/ziekten/brandend-bron) Vaak wordt dezelfde oplossing voorgeschreven, namelijk maagzuurremmers. ?

Maar laten we eens kijken naar twee mogelijke oorzaken:

#1 Luie maag
De maagfunctie en de aanmaak van maagzuur worden gereguleerd door de rensensoren van de maag zelf en de zwervende zenuw. Eten zorgt voor rek op de maagspieren, wat het signaal geeft om maagzuur aan te maken. De zwervende zenuw is verantwoordelijk voor de aansturing van de organen, waaronder de maag. Maar wat als je een drukke periode hebt gehad, met veel stress en weinig rust? Dit kan de functie van de maag onderdrukken. Is de maag dan echt lui, of is het lichaam gewoon niet in staat geweest om hierop te reageren?

De oplossing? Simpel.. Allereerst het stress- en ontspanningzenuwstel weer balanceren en vervolgens de spanning in de nek verhelpen.

Wacht trouwens eens even… als een luie maag een oorzaak is, en je krijgt vervolgens maagzuurremmers (zoals in dit artikel op apotheek.nl) maken we het probleem dan eigenlijk niet alleen maar erger?

Als we weten dat de maag via de slokdarm aan de schedel hangt, en de spier van de maag dus minder kan bewegen omdat er al veel stress op dat systeem zit. Is het dan ook mogelijk dat die maag, via de slokdarm aan de schedel gaat trekken en dat er daardoor bijvoorbeeld hoofdpijn of nekpijn kunnen ontstaan?

#2 Voeding
Deze kunnen we kort en bondig houden. Je eet een voedingsmiddel waar je lichaam niet goed op reageert, bijvoorbeeld zuivel.
Het kan zijn dat jouw systeem hier niet de juiste verteringsenzymen voor kan vinden. Hierdoor ontstaat gasvorming, dat gas in de maag wil eruit, waardoor je gaat boeren. En hiervoor opent de sluitspier van de slokdarm en maag, als dit lang genoeg duurt kan ook de zure brei uit de maag de slokdarm instromen en ervaar je ongemak.

Door andere voedingskeuzes te maken, kunnen we dit probleem oplossen.

Ostepathie bij Fysiofocus

Bij osteopathie kijken we naar het gehele lichaam en zoeken we naar de oorzaak van het probleem. Door het herstellen van de natuurlijke balans en het stimuleren van het zelfgenezend vermogen van het lichaam, streven we naar een blijvende oplossing in plaats van alleen het verlichten van symptomen.

Dus als je last hebt van aanhoudende klachten waar geen oplossing voor lijkt te zijn, overweeg dan eens een osteopathische behandeling. We helpen je graag om het probleem echt op te lossen en je weer pijnvrij te laten bewegen.

fysiotherapie sint oedenrode

Verkennende behandeling

Heb je last van pijn, stijfheid of bewegingsbeperkingen en denk je dat osteopathie je kan helpen? Maak dan nu een afspraak voor een verkennende behandeling. De kosten van deze sessie zijn eenmalig €90,-, mits je hier niet aanvullend voor verzekerd bent. Tijdens deze sessie zal onze osteopaat je uitgebreid onderzoeken en beoordelen of osteopathie geschikt is voor jouw klachten.

Behandelplan

Als we beoordelen of osteopathie geschikt is voor jouw klachten, stellen we samen met jou een behandelplan op om de gezondheid van je lichaam te verbeteren.

Afspraak maken

Aarzel niet om contact met ons op te nemen als je vragen hebt of om direct een afspraak te maken. We helpen je graag op weg naar een betere gezondheid en comfort.

FysioFocus. Meer dan Fysiotherapie.