Bekkenfysiotherapie is een specialisatie binnen de fysiotherapie die zich richt op klachten in het bekkengebied, de buik, de lage rug en de bekkenbodem. Of het nu gaat om pijn, incontinentie of andere ongemakken, Peggy, onze deskundige bekkenfysio helpt je.
Bij FysioFocus kijken we niet alleen naar je klachten, maar kijken we ook naar de onderliggende oorzaak. Dankzij onze innovatieve REVO-methode kijken we verder dan alleen symptoombestrijding en werken we aan een duurzame oplossing. Zodat je het heft weer in eigen hand kan nemen en weet wat je moet doen om het te voorkomen.
Goed om te weten, bekkenfysiotherapie is er voor zowel mannen als vrouwen.
Bekkenklachten ontstaan vaak door een combinatie van lichamelijke belasting, hormonale veranderingen of spanning in je lijf. Denk aan zwangerschap, een operatie in het bekkengebied, de overgang, of langdurige stress. Ook verkeerd toiletgedrag of een verkeerde houding kunnen een rol spelen.
Het gevolg? Pijn in je onderrug of stuitje. Problemen met plassen of ontlasten. Of een constant gevoel van druk of instabiliteit in je bekken. Bij FysioFocus brengen we jouw klachten in kaart, én zoeken we naar de oorzaak. Want pas als je weet waar het vandaan komt, kun je gericht aan herstel werken.
Bekkenfysiotherapie is geschikt voor:
Urineverlies komt vaker voor dan je misschien denkt. Meer dan 3,5 miljoen mensen in Nederland – mannen envrouwen – hebben er last van. Soms zijn het een paar druppels bij het lachen of hoesten, soms is er plotseling zo’n sterke aandrang dat je het niet op tijd redt. Hoe vervelend of gênant het ook voelt: het is een veelvoorkomend probleem, en gelukkig is er iets aan te doen.
Bij FysioFocus gaan we samen op zoek naar de oorzaak van jouw klachten. We nemen de tijd om alles goed in kaart te brengen en stellen een behandelplan op dat aansluit bij jouw situatie. Niets is gek en alles is bespreekbaar.
We onderscheiden dan ook verschillende vormen van incontinentie: stress-incontinentie (bij inspanning), urge-incontinentie (bij plotselinge aandrang) en gemengde incontinentie, die vooral bij ouderen voorkomt.
De oorzaak verschilt per persoon. Vaak gaat het om een disbalans in de spieren of zenuwen van de bekkenbodem, die bijvoorbeeld te gespannen of juist verzwakt zijn. Ook kunnen de spieren niet goed op het juiste moment reageren. Andere mogelijke oorzaken zijn hormonale veranderingen, een zwangerschap of bevalling, een verzakking van de blaas of baarmoeder, een blaasontsteking of een vergrote prostaat.
Hoe behandelen we urineverlies?
Bij FysioFocus krijg je een aanpak die past bij jouw lichaam en leefstijl. We kunnen onder andere werken met:
Het doel is altijd hetzelfde: meer controle, meer vertrouwen en minder ongemak.
Heb je moeite met je poepen of verlies je soms ongewild winden of ontlasting? Je bent niet alleen. Obstipatie komt voor bij meer dan twee miljoen Nederlanders en het verlies van controle over je darmen is minstens zo ingrijpend.
Een te gespannen bekkenbodem kan ervoor zorgen dat je niet goed voelt wat er gebeurt in je buik. Je lichaam reageert niet zoals het zou moeten, waardoor poepen moeizaam gaat of juist ongewenst gebeurt. Dit kan leiden tot buikpijn, rugklachten, een opgeblazen gevoel of onzekerheid in sociale situaties.
Samen kijken we wat de oorzaak is. Denk aan verkeerd toiletgedrag, spanning, beschadiging van de sluitspier of verstopping. Vervolgens helpen we je met oefeningen, leefstijladvies en eventueel ondersteuning via myo-feedback of stimulatie.
Voeding, vochtinname en beweging hebben grote invloed op je stoelgang. Enkele simpele aanpassingen kunnen al verschil maken:
Seksuele klachten kunnen veel impact hebben. Pijn bij het vrijen, moeite met opwinding, erectieproblemen of een stugge vaginawand, het zijn allemaal signalen dat je bekkenbodem mogelijk uit balans is. En dat komt vaker voor dan je denkt.
Bij vrouwen kunnen gespannen spieren zorgen voor pijn, droogheid of zelfs het niet kunnen hebben van seks. Deze klachten komen voor op alle leeftijden, maar met name onder de 25 en tussen 55-69 jaar.
Bij mannen kunnen spanning of disbalans leiden tot moeite met erectie, zaadlozing of pijn tijdens het klaarkomen. Soms leidt dit tot onzekerheid of stress, wat de klachten juist verergert.
Onze aanpak is persoonlijk, discreet en veilig. We kijken naar hoe je bekkenbodem functioneert, leren je ontspannen en bewust aansturen. We combineren dit met ademhalingsoefeningen en, indien nodig, advies over toiletgedrag of leefstijl.
Een verzakking ontstaat wanneer de bekkenbodemspieren, -banden of -zenuwen niet sterk genoeg zijn om de organen in je bekken op hun plek te houden. Hierdoor kunnen de blaas, baarmoeder of darmen naar beneden zakken. Soms zelfs zo ver dat je voelt dat er iets uit je vagina komt. Dit kan zorgen voor een zwaar, drukkend gevoel in je onderbuik, maar ook voor moeite met plassen, ontlasten of vrijen.
Het gevoel dat er iets zakt, alsof je op een balletje zit, of het idee dat je je blaas of darmen niet goed kunt legen – het zijn allemaal signalen van een mogelijke verzakking. Incontinentie van urine, windjes of ontlasting komt hierbij regelmatig voor. Ook lage rugpijn kan een gevolg zijn, vooral wanneer de belasting gedurende de dag toeneemt.
De oorzaken zijn divers. Tijdens een zwangerschap of bevalling krijgt de bekkenbodem veel te verduren. In de overgang worden de steunweefsels kwetsbaarder door hormonale veranderingen.
Wil je weten of bekkenfysiotherapie iets voor jou is? Neem gerust contact met ons op. We helpen je graag verder.
Tijdens de eerste afspraak vindt het vragengesprek plaats en doen we een onderzoek. Vervolgens adviseert Peggy, wat zij denkt dat het beste is. Op die manier kan je direct zelf al aan de slag.
Het onderzoek kan bestaan uit zowel uitwendig als inwendig onderzoek. Dit gebeurt altijd zorgvuldig, discreet en uiteraard in overleg. Inwendig onderzoek vindt plaats in rug- of zijlig, daarnaast gebruiken we handdoeken, zodat je niet onnodig ontbloot ligt. Op deze manier wordt gevraagd om de bekkenbodemspier aan te spannen, vast te houden en er worden pijnpunten getest. Inwendig onderzoek is in sommige gevallen het meest effectief om de functie van de bekkenbodem in kaart te brengen.
Nogmaals, alles gebeurt altijd in overleg.